Cinc diferències entre esquiar al Pirineu i a Lapònia

Durant la meva estada a Lapònia, vaig visitar l'estació de Pyhä. Aquí us explico les 5 diferències entre esquiar al Pirineu català i al Cercle Polar Àrtic.

1. Les hores de foscor: Com que Lapònia es troba al Cercle Polar Àrtic, té pràcticament 20 hores de nit. El sol surt a les 11 del matí i es pon a les 2 de la tarda. Per tant, les estacions estan equipades amb il·luminació artificial. Podríem dir que es fa esquí nocturn gairebé sempre.



  • Un esquiador finès aprofitant la #neupols de Pyhä

  • 2. Les tarifes de forfet: Finlàndia té molta neu però té poques muntanyes i aquestes tenen poc desnivell. El desnivell màxim de Pyhä és de 220 metres. Com podreu veure, l'estació té poc desnivell i poques pistes. Per tant, passar-se un dia sencer esquiant pot ser molt avorrit. És per això que les estacions finlandeses ofereixen diferents tarifes:
    https://pyha.fi/en/skiresort/skipasses


    Curiosament Pyhä també ofereix l'opció de pagar una baixada ("single run").



    3. Els remuntadors: El remuntador que puja fins a dalt de tot de l'estació, el Pyhä Express (té un nom semblant al Pia Express de Masella), va equipat amb unes "bombolles" paravents. Imagineu-vos pujar un remuntador a 30 graus sota zero amb una mica de vent. Fred, oi? ;)
    Bombolla paravent.

    4. L'altura de l'estació: Us imagineu poder esquiar al Tibidabo de Barcelona? Doncs a Finlàndia es pot fer! L'estació té el peu de pistes a la cota 280. Gràcies a la seva situació geogràfica (Cercle Polar Àrtic), hi ha neu.
    Perfil del desnivell. Tracker de la app de Skitude
    5. La qualitat de la neu: Al Pirineu la neu és de molta qualitat. Però a vegades passem uns dies amb temperatures sobre zero que fan que aquesta es transformi. A Lapònia durant l'hivern les temperatures no superen els zero graus i la neu es manté pols i molt seca. Encara que sembli paradoxal, Pyhä disposa de canons de neu que produeixen gairebé 1/4 de la neu que hi ha sobre les pistes. La raó és la següent: Tot i que hi neva molt sovint, la neu que hi cau és molt seca i poc densa. Això vol dir que si cau del cel un metre de neu, un cop hagin passat les màquines retrac, el gruix disminuirà fins als 15 centímetres. Els canons produeixen una neu més densa que els ajuda a fer una bona base. 
    La majoria dels canons són de baixa pressió.