Opinió - Hi ha bons accessos per anar al Pirineu?

No és estrany que a ple hivern, el trànsit a les carreteres del Pirineu s'intensifiqui i es puguin arribar a formar algunes retencions. Però tampoc és normal que aquestes superin els 40Km i es tardin 5 hores a fer el trajecte Barcelona-Puigcerdà. Doncs bé, això és el que ha passat aquests últims caps de setmana al Túnel del Cadí.

El cap de setmana del divendres 27 de gener, es van formar les cues més llargues. L'empresa explotadora del túnel en cap moment va aixecar les barreres ni tampoc va netejar la carretera amb la rapidesa necessària. A més a més, alguns turismes no anaven equipats per anar a la neu. S'ha de dir que aquella nit no era massa bona per circular perquè la nevada es va intensificar però crec que això s'ha de tenir en compte i s'han de reforçar el nombre de llevaneus.

Ara bé, si vens de la província de Girona, el més probable és que passis per la famosa N-260 (Collada de Toses). Una alternativa gratuïta al Túnel del Cadí, però perillosa. Aquest tram de carretera és considerat un dels més perillosos de Catalunya.

Si no vols pujar amb cotxe, també pots arribar mitjançant el tren. La duració del trajecte Barcelona-Puigcerdà és de 4 hores. Aquest medi tampoc resulta massa pràctic i molts esquiadors opten per agafar l'Ski Bus que ofereixen moltes companyies. Jo mateix he pujat un parell de cops amb Ski Bus i val molt la pena!

En resum, el Pirineu és una zona molt concorreguda durant els mesos d'hivern i amb uns accessos força precaris. S'ha de dir que si es passa per la C-16 fora d'hores punta, és l'opció més còmoda però a la vegada cara. S'haurà de veure si la Generalitat mou fitxa en aquest aspecte.


Romà Martí


N-260 a l'altura de Ribes de Freser a punt d'entrar a la Collada de Toses (Foto d'arxiu)

Comentaris